Om meg

Hei. Jeg heter Ola H Fjeldheim, er født i 1970, og er litt mer enn gjennomsnittlig opptatt av kulturminner. Jeg jobber som generalsekretær i Fortidsminneforeningen. Jeg har tidligere jobbet som kulturminnekonsulent i Ullensaker kommune i Akershus, før dette jobbet jeg i Interreg-prosjektet «Bygningstradisjoner i Grensetrakter» i to år. Enda før dette jobbet jeg som lærer i videregående skole i ni år, innenfor realfagene. Min utdanning er ganske bred: først landbruksskole, deretter en Cand.Mag i miljøteknologi, så pedagogikk og endel koblet til dette, så en Cand.Mag i kulturhistoriske fag. I desember 2012 ble jeg ferdig med en master i arkitekturvern på AHO.  Gjennom flere år har jeg vært engasjert i Fortidsminneforeningen, og hatt forskjellige verv. I Ullensaker har jeg et gårdsbruk med flere eldre hus som har blitt satt i stand de siste årene.

Jeg er opptatt av formidling, og skriver jevnlig artikler på forskjellige nivåer. Hvert år holder jeg ca 20 foredrag om forskjellige emner  knyttet til bygningstradisjoner, historie kulturminner og kulturminnevern. De siste årene har jeg også vært instruktør på fler praktiske kurs, bl.a. om istandsetting av vinduer, om maling m.m.

Du kan også finne meg på Facebook.

Noen emner jeg holder foredrag om:

«Kan det fikses». – skadevurdering av eldre hus.

«Bygd sånn eller blitt sånn». – tradisjonell byggeteknikk.

«Verdens beste maling» – tradisjonelle malingstyper.

«Tregt og godt eller raskt og dårlig?» – kvalitet i trematerialer.

«Ruiner og flyktige tanker» – kulturminnevernets utvikling og Domkirkeruinen på Hamar.

«Hvordan berge kosen, lommeboka og verden» – energiøkonomisering av eldre hus.

«Mot en kulturminnemelding» – hva må endres i kulturminnevernet.

«Kulturminnevern i din kommune» – hvordan drive lokalt kulturminnearbeide.

7 svar til Om meg

 1. sier:

  Takk for ,Jernovnene’ — saa kan vi henvise baade til artikkelen og nettsida. Ha det bra! // Mörður Árnason (paa vegne av Hjörleifur Stefánsson)

 2. Bjørn S. Bendigtsen sier:

  Jeg kunne nok vært bestefar din, men er også levende opptatt av kulturminner. Grunnen til at jeg tar kontakt er at jeg er nyskjerrig på den ovnen som er avbildet i din blogg. Jeg har i mange år samlet på ovnsdører fra forskjellige ovner som jeg anta for det meste er produsert i Norge. Jeg har en slik dør og undres på hvem som har laget ovnen og hvor lang tid tilbake.

  • Ola sier:

   Hei Bjørn.
   Hyggelig at du synes dette er interessant. Jeg er usikker på hvilken ovn/før du sikter til. Kan du spesifisere nærmere?
   mvh
   OLa

 3. Bjørn S. Bendigtsen sier:

  Jeg mener jeg fant ovnen på en av dine sider, men nå finner jeg den ikke igjen. Den har to dører med en flott grasiøs dame i hver dør. Hadde jeg visst hvordan jeg setter inn et foto skulle jeg ha lagt ved et, og så kunne du se hva jeg bruker ovnsdørene til nå! Jeg laget litt eksklusive nøkkelskap, og da er det alltid morsomt å kunne fortelle kunden hvor døren kommer fra.

 4. Ola sier:

  En dame med en mynde ved siden av kanskje? Ovnen på bildet i starten av bloggen har slike grinder. Den er en Aadals bruk nr 20, produsert en gang mellom 1900 og 1927.
  mvh
  Ola

 5. Frode Haugsgjerd sier:

  Hei. Overtar lite lafta bygg fra -38, bernet i kommuneplanen som eksempel på bureisningsbruk. Takker for artikkel https://www.byggogbevar.no/enoek-jakten-paa-kilowatten/artikler-miljoe-og-enoek/isolering-av-gamle-hus-eld-han-tarv
  Du skriver:
  «Velg isolasjon som bidrar til redusert skaderisiko, bruk for enhver pris ikke mineralull i gulvet.»

  Kan du utdype kva som er galt med steinull?

  Mvh Frode

  • Ola sier:

   Hei Frode.
   Hyggelig at du finner teksten nyttig. Jeg jobber som du sikkert har sett i Fortidsminneforeningen, og der har vi nettopp utarbeidet en tiltakspakke vi anbefaler for eldre trehus. Om du melder deg inn hos oss vil du få kontakt med mange gode fagfolk som kan være nyttige å kjenne, og vi har et godt medlemsblad med mye stoff om eldre hus. http://www.fortidsminneforeningen.no.

   Så til mineralull. Den inneholder ganske mye kalk, som viser seg å ha lett for å kunne bidra til angrep av ekte hussopp. Etterisolering øker ofte muligheten for at man trigger hussopp, dersom sporene allerede er i huset. Og det er de ofte. Mineralullen kan i tillegg, fordi kalken er gunstig for soppen, føre til at angrepet faktisk utløses, eller at det blir værre enn ved bruk av annen isolasjon. Jeg har selv erfaring fra dette på flere hus (heldigvis ikke mine egne), og jeg vet at Mycoteam – som er det ledende firma på dette i Norge – også har erfaring or at mineralull øker risiko for ekte hussopp. Som et tillegg kan jeg nevne at mineralull også er det dårligste klimaalternativet nåe du skal velge isolasjon.

   Lykke til med huset og arbeidet med det.

   mvh
   Ola

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s